Onderweg naar duurzame kaas
Bij Veenmeester zetten we in op zo duurzaam mogelijke kaas. Door continu te innoveren, werken we toe naar kaas die steeds een beetje beter is. Voor de natuur, voor de dieren én voor de mens. Want ondertussen houden we onze kaas natuurlijk wel gewoon meesterlijk qua smaak en textuur. Daar draait het uiteindelijk om.
Voor die duurzame kaas moet je maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat betekent dat we onze kaas produceren in een milieuvriendelijke fabriek in een groene omgeving. Altijd op basis van weidemelk en soms zelfs van volledig circulaire zuivel. Op die manier maken we kazen waar je een goed gevoel van krijgt.
Minimaal Weidemelk
Voor al onze kazen gebruiken we minimaal weidemelk. Dat betekent dat alle dieren van onze boeren minimaal 120 dagen per jaar 6 uur per dag (of meer) de ruimte hebben om lekker buiten te grazen. Daarmee behouden we het landschap, stimuleren we de biodiversiteit en verhogen we het dierenwelzijn.
En het is nog voedzaam ook. Onze dieren hebben namelijk toegang tot een gevarieerd dieet van vers gras en kruiden. Daardoor heeft kaas van weidemelk over het algemeen meer gezonde vetzuren, vitamines en antioxidanten dan kaas van dieren die de hele dag binnen staan. Ook dát is verantwoord genieten.
Circulaire zuivel
Met Veenmeester Weldaad maken we nu ook kaas van circulaire zuivel. Van melk van 100% grasgevoerde koeien die een liefdevol leven leiden op natuurboerderij Eytemaheert waar stikstofneutrale landbouw wordt onderzocht ism de Universiteit van Wageningen. Zonder bestrijdingsmiddelen, kunstmest en afval.
Dit alles om tot een minimaal effect op het klimaat en maximale smaak te komen. Kaas zoals het bedoeld is.
Om dit doel aan alle kanten te ondersteunen is ook de verpakking die wij voor deze kaas maken zo duurzaam mogelijk samengesteld. Zo maken we gebruik van een natuurkorst en een etiket dat je kunt laten uitgroeien tot een bloemenveld voor Bijen en Vlinders.
Nieuwsgierig geworden? Lees hier het verhaal van Eytemaheert en hier het verhaal van Weldaad
Fabriek in Oosterwolde
Samen sta je sterker. Daarom staat onze kaasfabriek op het Ecomunitypark in Oosterwolde. Dat is een ecologisch industrieterrein dat voor de helft bestaat uit natuur en waar de andere helft wordt gevormd door innovatieve bedrijven die stuk voor stuk het beste voorhebben met onze planeet.
Op het Ecomunitypark delen we kennis en ideeën. Dat houdt ons scherp en helpt ons nieuwe mogelijkheden te ontdekken om bijvoorbeeld het productieproces nóg iets duurzamer in te richten. Zo dragen we een steeds groter steentje bij aan een gezondere wereld. Iedere dag opnieuw.
Co2 reductie certificaat
Grondstoffen moeten immers van de boerderij naar de fabriek. En onze kaas moet van de fabriek weer naar de winkel. Om de uitstoot van dat transport te compenseren, investeren we in gecertificeerde CO2-compensatieprojecten van het World Resources Institute.
Dat leverde ons in 2022 al een mooi certificaat op. Maar belangrijker nog: we besparen zo jaarlijks ruim 4200 kg aan extra CO2 in de lucht.
Missie: co2 neutrale kaas in 2034
We zijn met onze kazen al een heel eind op weg. Maar het kan altijd beter. En het moet ook beter gezien de huidige omstandigheden. Daarom hebben we ons als doel gesteld om in 2034 volledig klimaatneutrale kaas te maken. Met minimaal net zoveel opname als uitstoot van CO2.
We geloven namelijk dat je als mens zou moeten kunnen genieten van een mooi natuurproduct, zonder een voetafdruk achter te laten op diezelfde natuur. En we zijn er heilig van overtuigd dat dat ook echt kan.
Eytemaheert partner van Veenmeester
Op ecomunitypark in Oosterwolde
Niks missen?
Ontvang het laatste nieuws, handige tips en de lekkerste recepten één keer per maand in je inbox.
Kom proeven
Je wil natuurlijk wel weten wat je koopt. Snappen we. Daarom kun je onze kazen eerst even proeven. Gewoon bij een specialist in de buurt.